Zo kun je als ouder de afsluiting van een bijzonder schooljaar in goede banen leiden
De laatste weken van het schooljaar zijn al weer aangebroken. En wat hebben we weer een raar jaar achter de rug! Wie had een paar jaar terug kunnen bedenken dat we pandemie zouden krijgen en dat we massaal thuis zouden gaan werken? Dat we het werken, ouderschap en thuis leerkracht spelen moesten gaan combineren? Wie dat een paar jaar geleden ergens had geroepen, was vast heel raar aangekeken.
Van thuisonderwijs naar “normaal” onderwijs
Maar het werd nog gekker. Want de kinderen hebben niet een keer thuis gezeten omdat de scholen dicht waren, maar ook dit schooljaar hebben zij weer een lange tijd thuis onderwijs gekregen. En toen ze vervolgens weer naar school mochten, ging dit ook niet zoals “normaal”. Halve klassen, halve dagen, hele dagen, om de dag.
Elke school heeft keihard gewerkt om een manier te vinden om toch de veiligheid en continuïteit te bieden en om het beste uit de kinderen te halen. Maar dit neemt niet weg dat het allemaal grote en onvoorspelbare veranderingen zijn geweest. Deze onvoorspelbare en grote veranderingen hebben natuurlijk invloed op ons allemaal. Ook op de kinderen. Kinderen houden van nature van regelmaat en voorspelbaarheid. En dat was het afgelopen jaar natuurlijk een grote uitdaging.
De kinderen van de basisschool gaan inmiddels allemaal weer naar school. De scholieren hebben nog langer thuis onderwijs gekregen en sommige middelbare scholen blijven dit ook nog even zo doen.
Hoe gaan de kinderen om met veranderingen?
Elk kind is uniek en elk kind gaat ook op zijn/haar eigen manier om met al deze veranderingen. Het ene kind past zich makkelijk aan de situatie aan en pakt de draad zo weer op na een verandering. Het andere kind heeft hier meer moeite mee. Het schakelen kost tijd en ook het plekje in de klas terug vinden kost weer energie. En nu komt er al weer een groot moment aan, namelijk het einde van het schooljaar.
Zoals jullie wellicht in onze vorige blog hebben kunnen lezen vinden kinderen dit soms jammer. Want er komt ook weer een mogelijke verandering aan. Welke leerkracht krijg je volgend jaar? En misschien gaan ze wel naar de middelbare school. Of ze zitten al op de middelbare school en voelen ze extra druk omdat ze horen of voelen dat ze “nog veel moeten” inhalen. Allemaal onzekerheden die invloed kunnen hebben op het gedrag van een kind.
Veranderingen creëren vaak onrust, zo ook in een klas. Ook dit kan invloed hebben op het gedrag van je kind. Misschien merk je wel dat je kind moeilijker in slaap komt, of misschien heeft het een terugval in zindelijkheid. Of je kind komt bozig uit school.
Hoe kan je je kind dan helpen?
Wees je bewust van wat het afgelopen jaar van je kind heeft gevraagd. Wees je bewust dat het gedrag niet naar jou toe gericht is, maar een uiting van een onderliggende emotie. Het kan helpend zijn om daar waar mogelijk overzicht en structuur te bieden.
Tip 1, Maak een afsprakenkalender
Maak bijvoorbeeld samen met je kind een kalender waarin je de afspraken zet. Vaak is het tegen het eind van het schooljaar ook drukker met afspraken. De laatste kinderfeestjes worden gevierd (en nu ook dubbel, want kinderen konden het soms eerder nog niet vieren) feestjes worden “alvast” gevierd (voor de kinderen die in de vakantie jarig zijn). En natuurlijk ook afsluitingen van het jaar met (sport)clubjes. Door dit samen op kalender te zetten, kan dit zorgen voor wat meer rust en overzicht.
Tip 2, Aanhouden van vaste structuren & ritmes
Ook het aanhouden van vaste structuren en ritmes (zoals bedtijden) kan zorgen voor meer rust. Creëer naast overzicht en structuur ook genoeg momentjes van rust en ontspanning. Dit kan al op hele simpele manieren. Bijvoorbeeld ’s avonds een avondwandeling maken, samen een spelletje spelen of bijvoorbeeld samen een tekening maken. Door samen een ontspannende activiteit te ondernemen, zorg je voor verbinding met je kind. Deze verbinding geeft rust en vertrouwen. Iets wat een kind juist in een onrustige tijd extra kan gebruiken.
Tip 3, download ons zomerboekje
Hieronder kun je ons zomerboekje gratis downloaden. In het zomerboekje staan leuke, kleine ontspannende spelletjes. Ook leuk voor in de vakantie, zowel voor thuis als eventueel op de achterbank van de auto richting een vakantieadres.
Zomerboekje
Wees geduldig
Naast de bovengenoemde tips zouden we vooral willen zeggen, tel tot twintig in plaats van tot tien wanneer je merkt dat je kind net even wat meer van je vraagt en je geduld eigenlijk op is. Geef aandacht aan wat er goed gaat en benoem dit en geef je kind vooral een extra knuffel! Want een afsluiting van een schooljaar is al niet niks. En wat voor een schooljaar en wat heeft het veel van onze kinderen gevraagd!