Let’s play games! 6 rekenspelletjes voor thuis

Iedereen houdt van een leuk spelletje, met wat lekkers erbij. Wat als u, als ouder, de rekenvaardigheden verder kan ontwikkelen door simpel weg een leuk spelletje te spelen met uw kind.

De zaterdagavond verandert ineens in een leerfestijn zonder dat uw kind er weet van heeft.

 

Waarom spelletjes om rekenen te oefenen?

Waarom spelletjes? Eigenlijk is het antwoord erg simpel. Omdat het leuk is! Als een kind mag kiezen tussen een spel en een stencil… drie keer raden waar hij/zij dan voor zal kiezen. Een spel!

Welke spelletjes kunnen uw kind helpen met rekenen?

Er zijn veel spellen die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de rekenvaardigheden. Hieronder staan 6 spelletjes waarmee u thuis rekenen kan oefenen.

Ik wil koekjes

Met het spel “Ik wil koekjes” leert uw kind om een plattegrond af te lezen. Dat is een onderdeel van de doelen van Meten en Meetkunde. Handig, zo zal uw kind minder snel verdwalen.

Halli Galli

Halli Galli is een grappig reactiespel waarbij u oefent met de vijf-structuur. Deze structuur wordt gebruikt bij het handig leren tellen.

Take 5

Bij het spel Take 5 hebben de spelers handkaarten met getallen. Zij leggen tegelijkertijd een handkaart op tafel. Ze plaatsen deze in de rij waar het nummer het meest dichtbij ligt. Een 5 hoort eerder bij een 10 dan bij een 20. U kan uw kind(eren) vragen waarom hun handkaart in die rij moet. Ze rekenen dan uit hoever de desbetreffende kaart van de andere kaart afligt. Zo oefent u bijna ongemerkt met rekenonderdelen zonder dat het eigenlijk het directe doel van het spel is.

Regenwormen

Ken je die kleine, roze dieren in de aarde? Die tevoorschijn komen wanneer het weer eens typisch Nederlands weer is? Juist, Regenwormen! Ook zo’n leuk spel om te oefenen met rekenen. De spelers gooien 8 dobbelstenen. Ze kiezen alle enen, tweeën, drieën, vieren, vijven of de regenwormen. Deze tellen ze bij elkaar op. De overige dobbelstenen worden opnieuw gegooid. Die ogen worden bij de vorige ogen opgeteld. Zo ziet u dat het optellen tot 100 ontzettend veel geoefend wordt in spelvorm.

Speelkaarten

Mocht u geen van deze spellen hebben, dan is er nog geen reden voor paniek! Een gewoon spel kaarten leent zich namelijk ook heel goed om te oefenen met rekenen. Denk dan aan het splitsen of het oefenen met de vriendjes van tien.

Rekenen met ijsstokjes

Voor alle ijsmonsters onder ons, die niet weglopen voor een koud waterijsje in de winter, zijn er ook mooie voorbeelden. Bewaar de stokjes en schrijf hier een som op. Zorg ervoor dat u voldoende sommen hebt en ongeveer 10 stokjes met het woord Kaboom! erop. Stop alle stokjes, met de som naar beneden, in een glas en pak één voor één een stokje. Reken de som goed uit en het stokje is voor u. Is het antwoord fout? Dan moet u het stokje weer in het glad doen. Pakt u Kaboom!? Dan moet u alle stokjes weer in het glas doen en bent u ze kwijt. U moet dan weer helemaal opnieuw beginnen. Voor spel zijn minimaal 30 ijsstokjes nodig. Genoeg reden voor een toetje, toch? ?

Kortom, Let’s Play Games!

Meer weten hoe u rekenen kan oefenen?

Bijzonder Jij biedt bijles kinderen om te groeien op het gebied van rekenen. Ook geven de begeleiders nog meer leuke tips voor thuis! Lees hier meer informatie over de ondersteuning bij rekenen die Bijzonder Jij kan bieden.