Home » Weerbaarheid

Weerbaarheid bij kind

Is de weerbaarheid van jouw kind weleens met je besproken? Maar wat is weerbaarheid? Wanneer is je kind weerbaar? En hoe kun je weerbaarheid vergroten? Bijzonder Jij helpt kinderen weerbaarder te worden door hen de ruimte te bieden om te zijn wie ze zijn.

Weerbaarheid bij Bijzonder Jij

Een kind die weerbaar is durft op een passende manier te reageren zonder andere te schaden. Heeft jouw kind moeite om voor zichzelf op te komen? Of reageert jouw kind telkens met fysieke kracht naar andere? Dan kan het zijn dat jouw kind moeite heeft om weerbaar te zijn. Bijzonder Jij biedt voor deze kinderen een weerbaarheidstraining aan.

Bij Bijzonder Jij starten we altijd met een vrijblijvend intakegesprek. In dit gesprek maak je samen met jouw kind kennis met onze orthopedagoog en wordt de hulpvraag besproken. Vragen zoals waar en wanneer heeft jouw kind moeite om zichzelf weerbaar op te stellen, en wat zijn de passende oplossingen voor de hulpvraag worden in dit gesprek beantwoord. Wil je weten wat wij voor jouw kind kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Plan direct een vrijblijvend intakegesprek of bel naar 036 536 9396.

Gratis intakegesprek

Ervaren pedagogen

Je mag zijn zoals je bent

Iedere aanpak is op maat

Met tips & adviezen voor thuis

Weerbaarheidstraining met jongen

Wat is weerbaarheid?

Weerbaarheid is reageren op een passende manier.

Bij weerbaarheid denk je mogelijk meteen aan fysieke kracht, maar het gaat meer om de juiste balans tussen passief en impulsief gedrag.

Een kind dat weerbaar is durft op een passende manier te reageren zonder andere te schaden. Denk aan ‘nee’ zeggen, zichzelf beheersen, eigen mening geven, hulp vragen en geven, rekening houden met anderen, omgaan met groepsdruk, eigen grenzen en gevoelens herkennen en bewaken, en vooral zelfvertrouwen hebben.

Wil je weten wat Bijzonder Jij kan betekenen?

Bij Bijzonder Jij leren kinderen hun eigen kwaliteiten te herkennen waardoor hun zelfvertrouwen groeit en zo weerbaarder zijn op school, bij vriendjes en thuis.

Met een intakegesprek maak je samen met je kind kennis met de orthopedagoog en word je hulpvraag besproken. Meld je nu aan voor een vrijblijvend intakegesprek.

Soorten weerbaarheid

Motorisch, sociaal, emotioneel en metaal.

Weerbaarheid is te verdelen in vier soorten weerbaarheid:

Motorische weerbaarheid

Bij motorische weerbaarheid gaat het om bewegen: hoe kan een kind zich letterlijk staande houden? Door sterk te staan voelt een kind zich ook sterk om zichzelf te beschermen en voor zichzelf op te komen.

Sociale weerbaarheid

Bij sociale weerbaarheid gaat het om de relatie van jouw kind en anderen: durft een kind een eigen mening en grens aan te geven? En hulp te vragen aan vrienden, klasgenoten, ouders en leraren? Door sociaal contact met andere zorgt een kind voor zichzelf en vind een kind zichzelf belangrijk.

Emotionele weerbaarheid

Bij emotionele weerbaarheid gaat het om de omgang met eigen emoties: hoe gaat een kind om met boosheid, verdriet, angst, druk of andere emoties? Met zelfreflectie krijgt een kind inzicht in hun eigen handelen en dit leidt tot zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.

Mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid staat in verbinding met de motorische, sociale en emotioneel weerbaarheid: heeft een kind een positief zelfbeeld, doorzettingsvermogen, concentratie en een positief denkvermogen? Zelfverzekerdheid is de basis voor een juiste balans tussen passief en impulsief gedrag.

Wil je weten waar jouw kind moeite mee heeft?

Plan een gesprek met onze orthopedagoog.

Plan dan een vrijblijvend intakegesprek in bij Bijzonder Jij. Met dit gesprek maak je samen met je kind kennis met onze orthopedagoog en wordt je hulpvraag besproken.

Vragen zoals waar en wanneer heeft je kind moeite om zichzelf weerbaar op te stellen, en wat zijn de passende oplossingen voor de hulpvraag worden in dit gesprek beantwoord.

Weerbaarheid oefenen
Weerbaarheid oefenen
Weerbaarheidstraining met jongen

Hoe kun je de weerbaarheid van je kind vergroten?

Zelfvertrouwen vergroot de weerbaarheid.

De weerbaarheid van jouw kind vergroot je door het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Een weerbaarheidstraining kan het zelfvertrouwen van je kind vergroten en zo de weerbaarheid versterken.

Met de trainingen van Bijzonder Jij leren kinderen met spel en beweging hun eigen kwaliteiten te herkennen en vergroten zo hun zelfvertrouwen.

Vraag over weerbaarheid?

Neem contact met ons op.

Wil je meer weten over weerbaarheid of Bijzonder Jij? Neem dan vrijblijvend contact op via ons contactformulier of bel ons op 036 536 9396.