Soorten weerbaarheid
Motorisch, sociaal, emotioneel en metaal.
Weerbaarheid is te verdelen in vier soorten weerbaarheid:
Motorische weerbaarheid
Bij motorische weerbaarheid gaat het om bewegen: hoe kan een kind zich letterlijk staande houden? Door sterk te staan voelt een kind zich ook sterk om zichzelf te beschermen en voor zichzelf op te komen.
Sociale weerbaarheid
Bij sociale weerbaarheid gaat het om de relatie van jouw kind en anderen: durft een kind een eigen mening en grens aan te geven? En hulp te vragen aan vrienden, klasgenoten, ouders en leraren? Door sociaal contact met andere zorgt een kind voor zichzelf en vind een kind zichzelf belangrijk.
Emotionele weerbaarheid
Bij emotionele weerbaarheid gaat het om de omgang met eigen emoties: hoe gaat een kind om met boosheid, verdriet, angst, druk of andere emoties? Met zelfreflectie krijgt een kind inzicht in hun eigen handelen en dit leidt tot zelfontwikkeling en zelfvertrouwen.
Mentale weerbaarheid
Mentale weerbaarheid staat in verbinding met de motorische, sociale en emotioneel weerbaarheid: heeft een kind een positief zelfbeeld, doorzettingsvermogen, concentratie en een positief denkvermogen? Zelfverzekerdheid is de basis voor een juiste balans tussen passief en impulsief gedrag.