De scholen zijn weer gestart!
Een uitdaging voor zowel leerkrachten als ouders!
Op facebook zag ik in de zomervakantie vaak quotes voorbij komen over ‘ vervelende’ kinderen of ouders die smeken en hopen dat de scholen snel weer opengaan.
Nou, bij deze. De scholen zijn alweer begonnen. En of iedereen nou zo blij is met die eerste weken? Broodtrommels organiseren, wekkers om 6.30, ruzie over de (galmende) badkamer, namen in de gymkleding vergeten en het nieuwe gympak in week 1 al kwijt, huilende kinderen aan je arm die niet naar de klas willen, kinderen die jouw gênante momentje uit de vakantie even deelt met de juf of je meteen verslapen in de eerste week.
Graag geef ik bij deze dan ook een pluim aan alle vaders, moeders, opa’s, oma’s en overige verzorgers, die deze weken dan ook weer heelhuids zijn doorgekomen. Ik vind het maar knap! Mijn mascara hangt in ieder geval al op mijn kin (als ik de tijd al heb gevonden deze op te doen) voordat ik aankom bij mijn eerste school om mijn dag als onderwijsjeugdbegeleider te starten. En, o ja, ik ga als eerst van huis.
Wat werkt?
Dit jaar ben ik maar weer eens op zoek gegaan naar wat praktische acties die werken voor ons als gezin. Tuurlijk heb ik jarenlang ervaring in het onderwijs en als opvoeddeskundige. Tuurlijk is mijn oudste zoon al 13 en hebben we het tot nu toe ook gered. Maar ach, een zware kast til je ten slotte ook niet in je eentje of zonder hulpmiddelen naar boven, toch?
Tips om als ouder(s) de eerste schoolweken ‘te overleven’:
- Meerdere kinderen? Maak een doucheschema dat in ieder geval geldt voor de schoolse structuur. Jongste kinderen voor het slapengaan, oudste kinderen voor het naar schoolgaan.
- Loop de Checklist van de middelbare school goed langs. De scholen sturen de checklist altijd op of hebben deze op hun website staan. Rekenmachines, woordenboeken, passers weer in orde?
- Broodtrommels klaarmaken op de avond ervoor. Als je geen vochtige producten op brood doet, is alles nog net zo lekker. Wil je komkommer meegeven? Maak dan, met bijvoorbeeld aluminium folie, een scheiding tussen het brood en de komkommer. Doe dit ook met fruit, anders krijgt het brood een fruitig smaakje.
- Rugtassen allemaal georganiseerd naast elkaar. Boeken, gymkleding, etuis, medicatie, alles inpakken op de avond van te voren. Tassen beneden bij de koelkast, zodat je direct de broodtrommel in kan ritsen!
- Check het jaarrooster Altijd zo vervelend als je kind dan toch een studiedag heeft, jij geen oppas hebt of je oudste al twee dagen op kamp had moeten zijn! Blijf je verdiepen in de actuele zaken. Zet de belangrijkste zaken ook vast weg in je agenda en in je telefoon!
- Nieuwe juf of meester nog niet gesproken? Stel je even voor, maak een afspraak en vertel wat jouw kind fijn en minder prettig vindt. Vertel vooral ook wat voor soort contact jij fijn vindt om te hebben. Mail, telefoon, aanspreken op het plein? Vaak hebben de leerkrachten de ouders zelf al benaderd.
- Vergeet jezelf niet! Ik heb zelf altijd de kinderen zo lekker op orde, maar bedenk dan dat ik zelf nog sokken nodig heb of dat het T-shirt wat ik aan wil nog gewassen moet worden. Ik kan natuurlijk zeggen, leg het klaar…. de avond ervoor 😊 Zo makkelijk is het wel, maar in praktijk heb ik daar persoonlijk weinig zin in. Jaloers dus, op jullie die het wel kunnen!
- Knuffelkletsmomentjes….na een aantal weken vakantie heeft je kind weer extra veel indrukken. Slecht slapen in de startweken is dan ook helemaal niet zo gek. Zorg ervoor dat je een lekker momentje hebt met elkaar en dat de kinderen met rust naar bed gaan. Een verhaaltje, een goed gesprek of een rustig spelletje. Dit geldt ook nog voor je super coole pubers! Lastig om vragen te bedenken? Op deze website staat wat leuke vragen die je kunt stellen! Praten over school: zo vertelt je kind meer | Ouders van Nu
- Wees geduldig 😊
De leerkracht en zijn/haar groep
Natuurlijk geldt ook voor de leerkrachten dat zij weer lekker zijn begonnen met hun groep.
De eerste weken van het schooljaar noemen we ‘de gouden weken’. In deze periode zijn leerkrachten bezig met het opbouwen van een stevig pedagogisch klimaat (naast de didactiek uiteraard).
Om te werken aan de gouden weken zullen er dan ook juist nu veel activiteiten worden uitgevoerd om het groepsgevoel te versterken. Jullie (leerkrachten) zijn dan ook hard aan de slag met de groepsdynamica.
Er zijn 5 fasen wat betreft de groepsdynamica;
- Forming
- Storming
- Norming
- Performing
- Adjourning
De gouden weken
De eerste 2 fasen staan centraal in de gouden weken.
Hieronder even een handige reminder voor de leerkrachten, want hoe zit het ook alweer?
Nog meer tips over de eerste gouden, uitdagende weken?
Zoals ze altijd zeggen….. it takes a village to raise a child
Mochten jullie nog vragen hebben, willen sparren of meer kennis op willen doen over groepsdynamica? Bijzonder Jij biedt trainingen, bijlessen en coaching aan scholen, ouders en kinderen, zodat het onderwijs voor iedereen toegankelijk en haalbaar is.
Lees hier meer informatie over de ondersteuning die Bijzonder Jij kan bieden.
Wie weet tot ziens!