Onvoorspelbaarheid in het onderwijs; we sluiten weer een bijzonder schooljaar af!

Zo sluit je als ouder en als leerkracht dit bijzondere schooljaar af op een goede manier.

De laatste weken van het schooljaar zijn aangebroken. En wat hebben we weer een raar jaar achter de rug! Wie had kunnen bedenken dat de pandemie ook dit jaar een behoorlijke invloed zou hebben op het schoolleven van een kind? Naast het ouderschap moesten wij onze eigen kinderen ondersteunen in het thuisonderwijs en daarnaast de tijd zoeken om zelf op te laden. Wie dat een paar jaar geleden had geroepen, was vast heel raar aangekeken.

Veel onvoorspelbaarheid in het onderwijs

Ondanks dat we dit jaar geen complete lockdowns hebben gehad, is het ook weer een jaar vol onvoorspelbaarheid geweest. Door alle (en telkens wisselende) quarantaineregels was er vaak veel onduidelijkheid en weinig structuur. Kinderen zaten thuis omdat zijzelf of iemand in het gezin corona had. Of groepen kinderen uit een klas, een hele klas of zelfs hele scholen kregen thuisonderwijs. Al deze onvoorspelbaarheid is vooral spannend bij speciale gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als je kind jarig is, want wat als… je zelf in quarantaine zit? Of als de klas of de leerkracht er niet is?

Elke school heeft keihard gewerkt om een manier te vinden om toch de veiligheid en continuïteit te bieden, en om het beste uit de kinderen te halen. Maar dit neemt niet weg dat het allemaal grote en onvoorspelbare veranderingen zijn geweest. En misschien wel nog meer dan toen we allemaal in een lockdown zaten. Deze veranderingen hebben invloed op ons allemaal. Ook op de kinderen. Kinderen houden van nature van regelmaat en voorspelbaarheid. En dat was afgelopen jaar een grote uitdaging.

Alle kinderen gaan nu weer naar school en langzaam lijkt de rust weer weder te keren. Toch hebben de afgelopen jaren een weerslag gehad op het welbevinden van kinderen en veel veerkracht van ze gevraagd.

Sociale leven

De onvoorspelbaarheid zat voor de kinderen niet alleen in het ontbreken van de standaard structuur op school, maar dit was ook terug te merken bij de clubjes van de kinderen. Zo konden trainingen en bijeenkomsten (onverwachts) niet doorgaan. En een hele poos kon er geen sport meer binnen worden beoefend. Toen de activiteiten weer op gang kwamen, kon je als kind nog in spanning zitten of je erbij kon zijn… want wat als je dan juist corona had?

Hoe gaan de kinderen om met onvoorspelbaarheid?

Elk kind is uniek en elk kind gaat ook op zijn/haar eigen manier om met een onvoorspelbare periode. Het ene kind past zich makkelijk aan de situatie aan en pakt de draad zo weer op na een verandering. Het andere kind heeft hier meer moeite mee. Ook de duur van onvoorspelbaarheid is van invloed op de veerkracht van een kind. Het schakelen kost tijd en ook ergens een eigen plekje weer vinden kost energie.

Nu komt er weer een groot moment aan, namelijk het einde van het schooljaar.
Het einde van een schooljaar brengt ook vaak wat onrust met zich mee. Veel vragen die soms nog een lange tijd onduidelijk zijn. Welke leerkracht krijgen ze volgend jaar? En misschien gaan ze wel naar de middelbare school. Of ze zitten al op de middelbare school en voelen ze extra druk omdat ze horen of voelen dat ze nog “veel moeten inhalen”. Allemaal onzekerheden die invloed kunnen hebben op het gedrag van een kind.

Veranderingen creëren vaak onrust, zo ook in een klas. Dit kan invloed hebben op het gedrag van je kind. Misschien merk je wel dat je kind moeilijker in slaap komt, of heeft het een terugval in zindelijkheid. Of je kind komt bozig uit school.

Hoe kan je je kind dan helpen?

Wees je bewust van wat de afgelopen jaren van je kind heeft gevraagd. Wees je ervan bewust dat het gedrag niet naar jou toe gericht is, maar een uiting van een onderliggende emotie. Het kan helpend zijn om daar waar mogelijk overzicht en structuur te bieden.

Tip 1, Maak een afsprakenkalender

Maak samen met je kind een kalender waarin je de afspraken zet. Vaak is het tegen het einde van het schooljaar ook drukker met afspraken. De laatste kinderfeestjes worden gevierd en feestjes worden ook “alvast” gevierd (voor de kinderen die in de vakantie jarig zijn). En natuurlijk ook afsluitingen van het jaar met (sport)clubjes, die gelukkig allemaal weer kunnen plaatsvinden. Door dit samen op kalender te zetten, kan dit zorgen voor wat meer rust en overzicht.

Tip 2, Aanhouden van vaste structuren & ritmes

Het aanhouden van vaste structuren en ritmes (zoals bedtijden) kan zorgen voor meer rust. Creëer naast overzicht en structuur ook genoeg momentjes van rust en ontspanning. Dit kan al op hele simpele manieren. Bijvoorbeeld ’s avonds een wandeling maken, samen een spelletje spelen of samen een tekening maken.

Door samen een ontspannende activiteit te ondernemen, zorg je voor verbinding met je kind. Deze verbinding geeft rust en vertrouwen. Iets wat een kind juist in een onrustige tijd extra kan gebruiken.

Tip 3, Download ons gratis zomerboekje

Hiernaast kun je ons zomerboekje gratis downloaden. In het zomerboekje staan leuke, kleine ontspannende spelletjes. Ook leuk voor in de vakantie, zowel voor thuis als eventueel op de achterbank van de auto onderweg naar een vakantieadres.

Tip 4, Plan een consult in voor advies

De onvoorspelbaarheid in de coronajaren kunnen invloed hebben op een kind. Het kan zijn dat een kind moeite blijft hebben met bepaalde leer- en sociale situaties, wat hun verdere ontwikkeling kan tegenhouden. Dat is zonde.

Met een consult van Bijzonder Jij brengen we in kaart waar een kind moeite mee heeft en waar het tegen aanloopt. We bieden mogelijke oplossingen aan zodat een kind weer zichzelf kan voelen en met plezier verder kan leren en groeien. Lees meer over orthopedagogiek bij Bijzonder Jij.

Zomerboekje

Voor groep 5 t/m 8

Meer tips voor het succesvol afsluiten van het schooljaar?

Heb je als leerkracht of schoolteam vragen over het afsluiten van een schooljaar? Dan kan Bijzonder Jij passende ondersteuning bieden. Stel je vraag door ons te bellen of vul het contactformulier in. We helpen je graag met een succesvolle afsluiting.

Tip!

Volg ons via Instagram, Facebook en LinkedIn voor meer ideeën en inspiratie. Daarnaast is het altijd de moeite waard om bij de vele werkbladen te kijken die wij online hebben staan. Leuk om in de laatste lesweken te doen of onderweg naar jouw vakantiebestemming.

Download nu gratis