Home » Hoe sluit je op een fijne manier het schooljaar af?

Hoe sluit je op een fijne manier het schooljaar af?

De laatste weken van het schooljaar zijn alweer aangebroken. Gelukkig eindelijk weer een volledig schooljaar gedraaid zonder lockdowns! Al merken we dat er op veel scholen toch nog wel wat onrust heerst. Het is vast niemand ontgaan dat ook in Almere de scholen met enige regelmaat kampen met lerarentekort. Kinderen worden dan verdeeld in andere groepen of er wordt toch een beroep gedaan op de ouders om hun kind nog een dagje thuis te houden.

Het ene kind heeft hier meer last van dan het andere kind, maar uiteindelijk houden alle kinderen van regelmaat en structuur. Ook de overgang naar een volgende groep of klas brengt de nodige spanning met zich mee. In deze blog bespreken we wat de impact van deze wisseling voor kinderen betekent. Daarnaast geven we tips aan zowel ouders als leerkrachten, hoe je voor iedereen het schooljaar op een fijne manier afsluit.

Flitsbezoek

Waarom zijn veranderingen soms zo lastig voor kinderen
(en voor sommige volwassenen 😉)?

Kinderen houden doorgaans van overzicht, structuur en voorspelbaarheid. Deze voorspelbaarheid zorgt voor rust, omdat ze weten wat er komt en daar dan ook op voorbereid zijn. Ook volwassenen hebben hier in meer of mindere mate behoefte aan.

Als er een verandering op komst is, zoals bijvoorbeeld wisseling van een groep, leerkracht of school, geeft dit onduidelijkheid. Want hoe reageert de leerkracht in die groep? En zijn de regels nog hetzelfde? Of krijgt het kind wel leuke klasgenootjes? Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van veranderingen die elk jaar weer terugkeren in het schoolse leven van een kind. Veranderingen creëren onrust, zo ook in een klas. Dit kan invloed hebben op het gedrag van kinderen. Misschien merk je wel dat je kind moeilijker in slaap komt of een terugval heeft in zindelijkheid. Of je kind komt bozig uit school.

Besef dat kinderen de veranderingen niet altijd goed kunnen overzien en begrijpen. Dit zie je ook terug in de kleinere momenten van schakelen tussen (speelactiviteiten), die kunnen ook frustraties oproepen.

Vaak meer onrust in de klas richting het einde van het schooljaar

De meeste leerkrachten herkennen vast dat er vaak meer onrust in een klas is richting het einde van het schooljaar. Zoals hierboven al beschreven heeft dat te maken met de spanning die kinderen ervaren met de veranderingen die op komst zijn. Ook zijn de kinderen vaak toe aan vakantie, een periode van rust. Naast de schoolse activiteiten zijn er met het afronden van het schooljaar ook vaak allemaal buitenschoolse activiteiten, waarbij clubjes allemaal feestelijke afsluitingen plannen. Alles tezamen heeft vaak invloed op het gedrag van een kind.

Voor de leerlingen die extra gevoelig zijn voor veranderingen en onrust, kan het helpend zijn om extra aandacht te besteden aan de planning. Bespreek duidelijk wat er gaat gebeuren en maak hier eventueel samen met de leerling ook een visueel overzicht van. Dit geeft al wat meer voorspelbaarheid. Maar voor alle leerlingen geldt: het geeft rust als het schooljaar fijn wordt afgesloten. Dit zorgt voor ruimte om aan iets nieuws te beginnen.

Flitsbezoek

Hieronder nog enkele tips om het jaar leuk af te sluiten in de klas:

Tip 1, reflecteer op het afgelopen schooljaar

Reflecteer met de kinderen op het afgelopen schooljaar en koppel dit ook aan de emoties die ze hebben ervaren. Laat ze momenten opschrijven/tekenen waarvan ze blij werden, maar ook momenten die ze misschien juist lastig vonden en wat ze daarvan van hebben geleerd.

Tip 2, vraag kinderen feedback op jouw handelen als leerkracht het afgelopen jaar

Laat kinderen ook een rapport over jou invullen. Wat vonden ze prettig aan jou als leerkracht en wat zou jij nog kunnen leren? Heel waardevolle feedback waarmee je de leerlingen ook nog eens extra duidelijk maakt dat je een leven lang leert. Want zelfs de leerkracht voor de groep is nog aan het leren!

Tip 3, geef een persoonlijke boodschap mee

Geef elk kind een persoonlijke boodschap mee. Schrijf hier op wat jij zo uniek vindt aan deze leerling en waarom dat zo waardevol is.

Tip 4, laat de leerlingen zelf een gezamenlijke afsluiting organiseren

Organiseer met de klas een gezamenlijke afsluiting, waarbij je de leerlingen (aansluitend bij hun ontwikkelingsniveaus) zo veel mogelijk zelfstandigheid geeft. Laat het regelen en organiseren aan hen over. Naast dat het een gevoel van saamhorigheid in de hand werkt, leren de kinderen er ook zo veel andere dingen van! Denk maar eens aan het overleggen, organiseren, afstemmen en plannen. En hoe trots zullen ze zijn als ze de uitwerking zien van hun eigen bedachte afsluiting?

Hoe hou je het thuis gezellig in de laatste – vaak hectische – schoolweken?

Wanneer je kind thuis sneller emotioneel reageert, wees ervan bewust dat je kind waarschijnlijk last heeft van de veranderingen die op komst zijn en de onrust die dit met zich meebrengt. Realiseer je dat het gedrag niet naar jou toe gericht is, maar een uiting is van een onderliggende emotie. Het kan helpen om (daar waar mogelijk) overzicht en structuur te bieden. Hieronder enkele tips voor thuis:

Tip 1, maak een afsprakenkalender

Maak met je kind een kalender waarin je de afspraken samen noteert. Vaak is het tegen het eind van het schooljaar ook drukker met afspraken. De laatste kinderfeestjes worden gevierd en feestjes worden “alvast” gevierd door de kinderen die in de vakantie jarig zijn. En natuurlijk ook feestelijke afsluitingen van het jaar bij (sport)clubjes. Door dit samen op kalender te zetten, zorg je voor meer rust en overzicht.

Tip 2, aanhouden van vaste structuren en ritmes

Het aanhouden van vaste structuren en ritmes (zoals bedtijden) zorgen voor rust. Creëer naast overzicht en structuur ook genoeg momentjes van rust en ontspanning. Dit kan al op hele simpele manieren. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling, speel samen een spelletje of maak samen een tekening. Door samen een ontspannende activiteit te ondernemen, zorg je voor verbinding met je kind. Deze verbinding geeft rust en vertrouwen, precies wat een kind in onrustige tijden extra kan gebruiken.

Tip 3, download ons zomerboekje

Hieronder kun je ons zomerboekje gratis downloaden. In het zomerboekje staan leuke, kleine ontspannende spelletjes. Ook leuk voor in de vakantie, zowel voor thuis als eventueel op de achterbank van de auto onderweg naar een vakantieadres.

Tip 4, vraag een consult aan

De onvoorspelbaarheid (mogelijk nog door coronajaren) kunnen invloed hebben op een kind. Het kan zijn dat een kind moeite blijft hebben met bepaalde leerlijnen of sociale situaties, wat hun verdere ontwikkeling kan tegenhouden. Dat is zonde. Met een consult van Bijzonder Jij brengen we niet alleen in kaart waar een kind moeite mee heeft en waar het tegen aanloopt. We bieden ook mogelijke oplossingen aan, zodat een kind weer zichzelf voelt en met plezier verder kan leren en groeien. Lees meer over orthopedagogiek bij Bijzonder Jij.

Zomerboekje

Voor groep 5 t/m 8

Nog meer tips voor het succesvol afsluiten van het schooljaar?

Heb je als leerkracht of schoolteam vragen over het afsluiten van een schooljaar? Dan biedt Bijzonder Jij passende ondersteuning. Stel je vraag door ons te bellen of vul het contactformulier in. We helpen je graag met een succesvolle afsluiting.

Tip! Volg ons via Instagram, Facebook en LinkedIn voor meer ideeën en inspiratie. Daarnaast is het altijd de moeite waard om bij de vele werkbladen te kijken die wij online hebben staan. Leuk om in de laatste lesweken te doen of onderweg naar jouw vakantiebestemming.

Download nu gratis