Technisch leesonderwijs is ook bewegen!

In de kleuterklas wordt er al met leesonderwijs begonnen: het leren herkennen van de lettersymbolen. De basis voor het lezen wordt gelegd, vaak op een motiverende, speelse manier. In groep 3 wordt er echt begonnen met lezen en lijkt het alsof er alleen nog maar geoefend kan worden door ‘leeskilometers’ te maken. Waar er voor andere vakken vaak veel leuke werkvormen te vinden zijn, ontbreken deze vaak voor technisch lezen. Gek eigenlijk, want er zijn veel manieren om het leren lezen leuk te maken en kinderen te motiveren.

Hangend aan het klimrek

Veel kinderen die lezen lastig vinden, zullen niet snel uit zichzelf een boek pakken of zien er erg tegenop als ze moeten lezen tijdens bijvoorbeeld stillezen. Laat dit nu juist een uitgelezen moment zijn om kinderen te laten merken dat lezen niet altijd vervelend hoeft te zijn. Zoek naar leuke manieren waarop de kinderen een boek kunnen lezen.

In de klas hoef je niet altijd op je stoel te zitten om te lezen. Waarom zou je niet kunnen lezen op je tafel? Of liggend op de grond? Schijnt het zonnetje? Ga dan lekker met z’n allen naar buiten en laat iedereen een plekje zoeken waar hij/zij het lekker vindt om te lezen. Hangend aan het klimrek of liggend tegen een boom. Als kinderen een stukje regie krijgen in hoe ze iets mogen doen, doen ze het vaak met meer plezier, zelfs als het iets is dat ze lastig vinden.

Spelend lezen

Spelletjes voor technisch leesonderwijs zijn er niet in overvloed, maar met een beetje creatief denken kom je een heel eind! Een aantal bestaande spellen waar je aan kunt denken bij het oefenen van technisch lezen zijn woordjeskwartet of lotto met woorden.

Ook erg leuk is het spellenpakket per kern van Veilig Leren Lezen. Hier vind je leesrupsen, teken wat je leest-opdrachten, bingokaarten en nog veel meer. Je kunt de materialen hiervan ook gebruiken om op je eigen manier in te zetten. Of maak eens letterkaartjes (elke lettersoort in een eigen kleur) en doe een woordenrace. Wie kan binnen de gestelde tijd zoveel mogelijk woorden maken met een korte klank? Of koppel elk aantal ogen op een dobbelsteen aan verschillende manieren om iets te lezen. Gooi met de dobbelsteen en lees vijf zinnen op die manier.

Ten slotte kan het ook erg leuk zijn om een verhaal in stukjes te knippen en alle stukjes te verstoppen in de klas of door de school. Eerst lekker bewegen door de stukjes te zoeken en vervolgens lezen en het verhaal kloppend maken.

Meer inspiratie over technisch leesonderwijs?

Al met al zijn er dus best wat manieren om het technisch lezen voor kinderen leuk en actief aan te bieden. Veel van bovenstaande werkvormen zijn – soms met een kleine aanpassing – ook heel geschikt voor het afstandsonderwijs.

Heb je vragen over technisch lezen en/of het leesbeleid? Neem dan contact met ons op. Bijzonder Jij biedt passende ondersteuning aan leerkrachten en schoolteams om het pedagogisch en didactisch handelen te verbeteren. Lees hier meer over onze trainingen en coaching trajecten.