5 tips om technisch lezen te oefenen in de kerstvakantie

Wist u dat… op de basisschool elke dag ongeveer anderhalf uur tijd wordt besteed aan taal en technisch lezen?

De tijd die een kind nodig heeft om technisch lezen onder de knie te krijgen verschilt per kind. Sommige kinderen hebben wel 6 keer zoveel tijd nodig dan andere kinderen.

Bijzonder Jij heeft 5 leestips voor de kerstvakantie.

Lezen is oefenen, oefenen en oefenen

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen die moeite hebben met technisch lezen veel profijt hebben van een intensievere aanpak zowel thuis als op school. Met een intensievere aanpak bedoelen we meer tijd vrij maken om te lezen om leeskilometers te maken. Technisch lezen is een technische vaardigheid die u elke dag moet onderhouden, net zoals u dagelijks moet trainen om topsporter te kunnen blijven.

Hoe vindt uw kind het om te lezen?

Leesmotivatie is belangrijk voor de leesvaardigheid. Nederlandse kinderen zijn steeds minder gemotiveerd om te lezen. Bijna een op de vier kinderen beheerst aan het einde van de basisschool het streefniveau niet. Hoe kunt u als ouder de leesmotivatie bevorderen? Lees hieronder 5 tips om technisch lezen te oefenen.

Tip 1, kijk naar de leesinteresse van uw kind

Merkt u dat uw kind een specifiek boek erg leuk vindt om te lezen? Kijk dan eens of er meer boeken van deze auteur zijn of dat u meer boeken met vergelijkbare genre kunt vinden. Ook kunt u verschillende soorten teksten proberen, zoals tijdschriften, stripboeken, zoekboeken, informatieve boeken, toneelleesboeken en er bestaan zelfs boeken met Augmented Reality (interactieve leeservaring met mobiel) of met geureffecten.

Tip 2, ga zelf lezen

Geef zelf het goede voorbeeld. Er wordt vaak tegen kinderen gezegd dat ze móeten lezen. Wanneer kinderen in hun eigen omgeving niet tot nauwelijks familieleden ziet lezen, hebben ze minder begrip voor het lezen. Ze begrijpen niet waarom zij wel moeten lezen en de rest van het gezin niet. Wanneer u zelf ook aan het lezen bent, groeit het begrip voor de kinderen. Goed voorbeeld, doet goed volgen!

Tip 3, stem het boek af op het leesniveau van uw kind

Op welk niveau leest uw kind? Welk boek is passend bij het niveau van uw kind? De bibliotheek heeft hiervoor een handige truc, namelijk de 5 vingertest. Deze test gaat als volgt:

  1. Het kind kiest een pagina uit het boek en leest deze stil voor zichzelf.
  2. Wanneer het kind begint met lezen houdt het vijf vingers omhoog.
  3. Op het moment dat het kind een woord tegenkomt dat het met moeite kan lezen, doet het een vinger naar beneden.
  4. Als voor het einde van de bladzijde alle vingers naar beneden zijn, is het boek waarschijnlijk nog te moeilijk voor het kind.

Andersom kan natuurlijk ook: beginnen met een vuist en dan telkens een vinger opsteken tot de hand vol is. Handige truc hè?

Tip 4, ga bakken met uw kind met een recept

Wat heeft lezen met bakken te maken? Nou heel veel! Om een mooie taart of cake te maken, moet u het recept goed kunnen lezen. Wat zijn de ingrediënten? Welke benodigdheden heeft u nodig? Op hoeveel graden moet de oven gezet worden? Hoe lang moet de taart of de cake in de oven? Kortom, een hele leuke leesoefening zonder dat de kinderen het zelf door hebben. Op internet zijn veel leuke kinderrecepten te vinden. Er bestaan zelfs kinderkookboeken! Mmm, lekkere leesoefening hoor!

Tip 5, Leesbingo

Er bestaan beloningskaarten om uw kind te motiveren om te lezen. Bijzonder Jij heeft speciaal voor de kerstvakantie een leesbingo-kerstkrans gemaakt. Wie heeft er als eerste een kleur helemaal aan kunnen kruizen? Misschien staat er wel een leuke beloning te wachten, zoals een pyjama-dag of een lekker lange boswandeling!

 

Kerstkrans

Nog meer tips over technisch lezen?

Bijzonder Jij biedt bijles kinderen om te groeien op het gebied van technisch lezen. Ook kunnen de begeleiders u leuke tips geven voor thuis! Lees hier meer informatie over de ondersteuning bij lezen die Bijzonder Jij kan bieden.