Home » Van faalangst naar zelfvertrouwen

Van faalangst naar zelfvertrouwen

Wordt een kind snel boos of verdrietig als hij een foutje maakt? Misschien is er dan sprake van faalangst. Naast bijles en andere begeleidingsvormen, geeft Bijzonder Jij ook faalangsttraining. Deze training geven we zowel per individueel kind, als klassikaal aan leerlingen op scholen. In deze blog bespreken we wat een faalangsttraining is en waarom zo’n training zo ontzettend belangrijk is voor kinderen met faalangst. Hoe ziet zo’n training eruit in de praktijk?

Kinderen die zelfvetrouwen krijgen door een faalangsttraining

Wat is een faalangsttraining?

Sommige kinderen vinden nieuwe dingen leren erg spannend en gaan dit liever uit de weg. Dit kan te maken hebben met faalangst. Een faalangsttraining heeft als doel de angst om te falen te verminderen. Een klassikale faalangsttraining op scholen bestaat uit 10 lessen. De kinderen leren tijdens deze training onder andere hun eigen kwaliteiten herkennen. Hierdoor krijgen ze een positiever zelfbeeld en hebben ze meer controle over hun gevoel en gedrag. Ook leren we de kinderen niet-helpende gedachten, zoals ik kan dit niet, omschakelen naar helpende gedachten. Deze helpende gedachten zorgen voor een positievere invloed op hun gevoel en gedrag. 

Wat zijn de voordelen van een training?

Wanneer een kind bang is om te falen, kan dit ervoor zorgen dat leer- en prestatiemogelijkheden worden belemmerd. Ze gaan in zo’n geval dan dingen uit de weg, wat leidt tot concentratieproblemen en emotionele uitvallen. Met een faalangsttraining leren kinderen zich meer ontspannen en winnen daarmee meer vertrouwen in zichzelf. Lees hier meer over onze faalangsttraining.

In de praktijk

Voordat de trainingen starten, geven ouders en leerkrachten aan wat de reden van aanmelding is. Op deze manier formuleren we een duidelijk doel dat tijdens de trainingen centraal staat. Bij de klassikale trainingen op scholen oefenen de kinderen vaak in groepsverband op een spelende en bewegende manier. De kinderen zeggen dan vaak: ‘’Van proberen kun je leren.’’

Training om zelfvertrouwen te krijgen met bewegend leren

Dit doen ze bijvoorbeeld aan de hand van mindset-oefeningen, rollen-, kaart-, en bordspellen. De kinderen krijgen een Bijzonder Jij-map met het materiaal dat we tijdens de trainingen bespreken en oefenen. Zo kunnen de kinderen ook thuis en in de klas bespreken wat ze tijdens de trainingen leren. Hiermee betrekken we ook de school- en thuissituatie, wat de kans vergroot op het behalen van de gestelde doelen.

Een voorbeeld van een trainingsdag

Tijdens een van de trainingen gaan de leerlingen aan de slag met het onderwerp ‘’foutjes maken’’. Het leerdoel van deze training is: Ik weet dat foutjes maken niet erg is en ik bedenk zelf een passende oplossing. Een leerling is zijn map vergeten en de klas roept in koor: ‘’Foutje, bedankt!’’. We starten met een klassikale introductie over foutjes maken. Vervolgens oefenen de kinderen in een rollenspel wat ze kunnen doen als ze een foutje maken. We sluiten af met een eindopdracht: Wat voel je in je lichaam als je een foutje maakt?

Meer weten over onze trainingen?

Bijzonder jij biedt naast faalangsttraining ook weerbaarheidstrainingen aan. Heb je een vraag of wil je meer weten over trainingen voor een kind? Lees dan alles over onze orthopedagogische trainingen of neem contact met ons op voor vragen. Samen zetten we de stap naar zelfvertrouwen!