Rennen, plannen, wennen en andere perikelen

Het is vast weer even wennen en plannen voor iedereen! De scholen en alle clubjes zijn weer in volle gang begonnen! Hartstikke leuk natuurlijk, maar de tijd van racen, haasten en opschieten om overal op tijd aanwezig te zijn is voor menig gezin een behoorlijke logistieke uitdaging.

Moeheid in de eerste weken van school

Kinderen komen in de start weken vaak hartstikke moe thuis. Los van het feit dat veel kinderen pas laat slapen omdat het ’s avonds nog zo laat licht is en zij hierdoor ’s ochtends moeilijker wakker worden, kost ook het vinden van je plekje in de klas energie. Het vraagt wat van je kind. Wellicht heeft je kind een nieuwe leerkracht gekregen, of is er een wisseling in de klas geweest of misschien zijn de clubjes opnieuw ingedeeld? Of heeft je (inmiddels grote kind, want waar blijft de tijd?) de stap naar het middelbaar onderwijs gemaakt. Het zijn allemaal nieuwe indrukken, nieuwe eisen, nieuwe verwachtingen die een hoop spanningen met zich mee kunnen brengen.

De meeste kinderen kunnen dit gelukkig prima aan. Zij zullen misschien een poos wat prikkelbaarder zijn, eerder roepen dat ze ergens geen zin hebben en bijvoorbeeld even geen trek in het avond eten hebben of moeite hebben met inslapen. Gelukkig zijn deze gedragingen vaak tijdelijk van aard en een hele logische en begrijpelijke reactie op al deze veranderingen.

Wil je je kind hier een beetje in begeleiden?

Wees je dan in eerste instantie bewust waar het “dwarse” gedrag vandaan kan komen. En misschien lukt het dan om in plaats van te mopperen je kind juist even wat extra positieve aandacht te geven. Hou dit simpel, zoals een spelletje, samen iets tekenen of buiten een wandeling maken. Juist deze extra rustmomenten en nabijheid van een van de ouders geeft je kind weer de kans om tot rust te komen en te ontspannen in een voor hem/haar vertrouwde omgeving. En misschien is het ook goed om af en toe even eens even bewust stil te staan bij alle geplande activiteiten.

Zijn ze allemaal nodig? Of kunnen sommige met goed fatsoen worden verplaatst en kun je wat meer rust creëren? En weet je wat het mooie hieraan is? Misschien is dit niet alleen heel erg fijn voor je kind…maar stiekem ook voor jezelf 😉