5 tips om de leesmotivatie thuis en in de groep te vergroten

Wist u dat… uit een recent onderzoek blijkt dat 82% van de kinderen op de basisschool lezen leuk vindt? De kinderen lezen vooral vanuit een intrinsieke motivatie: uit nieuwsgierigheid of om op te gaan in een verhaal. Verder blijkt uit het onderzoek dat meisjes lezen leuker vinden: 72% van de meisjes versus 46% van de jongens (DUO Onderwijsonderzoek, 2017).

Op welke manier kun je de leesmotivatie vergroten? In deze blog gaan we vooral op zoek hoe we de intrinsieke motivatie van de kinderen kunnen vergroten. We hebben 5 tips om samen met het kind te lezen op een leuke manier!

Tip 1, het brein trainen met raadsels

U bent ze vast weleens tegen gekomen! Wie vindt raadsels nou niet leuk?
Alleen door de tekst goed te lezen, kan je achter het antwoord komen. Zet niet alleen het brein van de kinderen aan het werk, maar doe zelf ook mee!
Los samen de raadsels op of gebruik het in de klas als start- of klaaropdracht.
Inspiratie nodig? Kijk op onze socials naar de post over de Grej of the day.

Tip 2, samen speuren

We weten dat bewegend leren effectief is voor het leerproces van de kinderen.
Ik hoor u denken: ‘hoe combineer ik bewegend leren en lezen?’ Een speurtocht voor de kinderen is een leuk idee om hen te motiveren om te gaan lezen. Ze hebben vast niet eens door dat ze daarmee bezig zijn. Bedenk leuke opdrachten die ze uit moeten voeren en verspreid deze door het huis/lokaal of haal meteen een frisse neus en verspreid ze buiten.

Tip 3, wat zijn de spelregels?

Wat heeft lezen met spelregels te maken? Nou heel veel! Ligt er thuis nog een spel dat eigenlijk niet gespeeld wordt omdat niemand weet hoe het spel nu écht gespeeld moet worden? Pak samen de spelregels erbij en bekijk of jullie samen erachter kunnen komen hoe het spel gespeeld moet worden. Speel het spel samen en benoem naar het kind dat hij/zij heel goed de spelregels gelezen heeft. Zo ontdekt het kind dat lezen niet alleen uit een boek is, maar dat lezen ook kan bestaan uit het lezen van de spelregels van een spel!

Tip 4, vragen stellen in de bibliotheek

Steeds meer scholen hebben een bibliotheek (vanuit de gemeente) in hun school. Hartstikke fijn, want hierdoor verandert het aanbod maandelijks. De kinderen raken hierdoor gewend aan het zoeken van een boek, het uitlenen daarvan en kunnen ze door het grote aanbod iets kiezen wat ze écht interessant vinden.
Toch blijft een bezoek aan de bibliotheek in de gemeente altijd een leuk uitje om met uw kind te doen. Tijdens het bezoek kunt u bijvoorbeeld zoekvragen stellen. Zoek een boek met het woord ‘bijzonder’ erin. Hoe leuk is dit voor het kind om zo’n boek te vinden!

Tip 5, voldoende aanbod

Het allerbelangrijkste is dat kinderen genoeg aanbod hebben om uit te kiezen. Boeken kosten geld! Natuurlijk, maar het hoeft niet duur te zijn. Ga samen met de kinderen naar de kringloop. Daar hebben ze niet alleen boeken, maar ook stripboeken en informatieboekjes. Het kind ontdekt gelijk verschillende tekstsoorten! En zelf iets kunnen kopen, dat vinden de kinderen harstikke leuk. Voor een klein bedrag kunnen de kinderen bij de kringloop uit heel veel leuks kiezen, wat aansluit bij hun eigen interesse.

Gratis downloads

Nog meer tips voor het vergroten van leesmotivatie in de klas en thuis?

Download de leesbingo en kerstspeurtocht onderaan de blog! Bijzonder jij deelt heel vaak inspiratie via verschillende kanalen. Volg ons via Instagram of Facebook! Bekijk ook onze vorige blog: 5 tips om technisch lezen te oefenen in de kerstvakantie.