7 tips over lerend bewegen

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van bewegend leren. Echter is de rechtstreekse connectie tussen bewegend leren en de leerprestaties nog niet gevonden (Collard e.a. 2014). Vermoedelijk heeft bewegend leren invloed op de hersenstructuur, executieve functies, aandacht en concentratie. Tevens geloven wij bij Bijzonder Jij dat bewegend leren bijdraagt aan het leerplezier van leerlingen. In deze blog geven wij je 7 tips over bewegend- en spelend leren voor zowel een leerkracht en als ouder.

Kinderen leren bewegend

Tip 1: Verstop de vragen

Vaak krijgen kinderen een werkblad of werkboekje voor hun neus. Er wordt dan van hen verwacht dat zij de vragen op platte vlak beantwoorden. Het enige wat ze nodig hebben is een potlood en/of pen.

Wanneer je de vragen ‘verstopt’ op verschillende plekken en de kinderen eerst op zoek moeten naar een vraag of bijpassend antwoord, vergroot je de intrinsieke motivatie doordat je een spelelement aan de opdracht koppelt.

Tip 2: Let’s play the game

Er zijn verschillende spellen die bijdragen aan de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bij Bijzonder Jij zijn we gek op het spel “Take 5”. Kinderen leggen handkaarten met getallen op tafel en sluiten die aan bij de getallen die het dichtstbij liggen. Je vraagt aan de leerlingen hoe ver je van het getal afligt. Zo oefenen kinderen met de getallenlijn en plus- en minsommen.

Een ander voorbeeld is vier op een rij met dobbelstenen. Kinderen werpen twee dobbelstenen en tellen de stippen bij elkaar op of trekken deze van elkaar af. De uitkomst kruisen zij aan op het speelbord. Wie heeft als eerste vier op een rij?

Nog meer speltips? Lees dan ook onze blog Let’s play games! 6 rekenspelletjes voor thuis.

Tip 3: Gebruik de omgeving

In onze omgeving komen we dagelijks woorden en getallen tegen. Loop maar eens een winkel in en vraag aan jouw kind waarom het woord “wasmand” eindigt op -d. Kijk eens of jouw kind weet waarom je het woord langer moet maken. Zo zien de kinderen waarom zij op school zitten en oefenen met bijvoorbeeld de spellingscategorieën. Simpele vragen kunnen al van grote betekenis zijn. Bijvoorbeeld:

  • Als je bij de bakker een broodje koopt, vraag dan eens aan jouw kind waarom “bakker” met dubbel /k/ geschreven wordt.
  • Denk ook eens aan de supermarkt waar je de pakjes drinken in de aanbieding scoort. Welke keersom kun je maken met deze pakjes? Is dat de som 2 x 5 of 5 x 2? Hoeveel pakjes heb je in totaal gekocht?
  • Of bereken de oppervlakte van verschillende vlakken. Denk dan aan een leesboek, het tafelblad of een placemat.

Tip 4: Denk niet te groot

Vaak wordt er gedacht dat bewegend leren veel voorbereiding kost, maar niets is minder waar. Kijk eens in de kast en pak er een spel speelkaarten bij. Je kunt de cijfers flitsen, splitsen tot 10 oefenen of simpelweg plus- en minsommen tot 20 oefenen met alleen een spel kaarten. Tevens kun je oefenen met keersommen. Pak 2 kaarten en vermenigvuldig de cijfers met elkaar.

Tip 5: Verpak en evalueer

Als je tegen kinderen zegt we gaan zometeen een rekenspel spelen, worden ze daar niet direct gelukkig van. Als je zegt dat je een spel gaat spelen, heb je meer kans dat ze enthousiast raken. Achteraf kun je dan evalueren over het spel en de opdrachten. Heb je door gehad dat je aan het oefenen was met de tafel van 5? Kun je de tafel van 5 nu opzeggen? En gebruiken als je bijvoorbeeld de pakjes drinken in de aanbieding koopt

Tip 6: Gebruik internet

Op internet staan talloze voorbeelden van leuke activiteiten. Je hoeft het niet altijd zelf te bedenken. Kijk eens op YouTube voor meer inspiratie!

Tip 7: Executieve functies

Zoals in de inleiding geschreven, draagt bewegend leren bij aan de executieve functies. Executieve functies zijn de regelfuncties van het brein en bepalen in hoge mate het schoolsucces, omdat executieve functies helpen met het vertonen van doelgericht gedrag. Het effectief trainen en inoefenen van de executieve functies gebeurt bij voorkeur daar waar ze ook gebruikt worden; dus in het klaslokaal!

Meisje leert bewegend

Door een spel te spelen of een sportactiviteit te doen kun je de verschillende executieve functies (inhibitie, werkgeheugen, planning en organisatie, taakinitiatie, emotieregulatie, flexibiliteit, metacognitie en zelfmonitoring) trainen. Lees er alles over in het boek ‘De kracht van spel’.

Meer weten over bewegend leren? 

Bijzonder Jij gebruikt bewegend leren in alle bijlessen en trainingen. Op die manier krijgen de kinderen (weer) plezier met leren en wordt het makkelijker om een schoolvak onder de knie te krijgen. Ook geven wij jullie graag ideeën en inspiratie over bewegend leren activiteiten, zodat iedereen zelf kan bekijken of er iets passend is om te gebruiken tijdens lessen of thuis aan de keukentafel. Houd daarom onze Facebook en Instagram in de gaten.