Home » Waarom is rekenen zo belangrijk? Chantal vertelt het

Waarom is rekenen zo belangrijk? Chantal vertelt het

Chantal Kloppenburg is onderwijs- & jeugdbegeleider bij Bijzonder Jij. Op verschillende scholen versterkt zij de leerkrachtvaardigheden en ze ondersteunt leerlingen met een specifieke (onderwijs)behoefte.

Rekenen is een vak dat we altijd in ons dagelijks leven gebruiken. Het is net als lezen en schrijven een basisvaardigheid die je nodig hebt om goed mee te kunnen komen in de maatschappij.

Eigenlijk zijn we vanaf jonge leeftijd al bezig met rekenen. Denk aan kinderen die spelen met blokken (constructie en inzicht), racen met autootjes (snelheid), poppenkleertjes aantrekken (passen en meten), in de winkel iets kopen (geld), koken en bakken (wegen en meten). Maar ook met videogames wordt het vak rekenen gebruikt.

Onderwijsbegeleider legt aan leerling uit waarom rekenen zo belangrijk is

Rekenen heb je nodig om te overleven

Neem als voorbeeld de populaire game Fortnite. De speler wordt alleen of met een team (squad) op een eiland gedropt, waar in totaal 100 eilandbewoners zijn. Elke paar minuten raast er een storm over het eiland die de randen ervan vernielt, waardoor het eiland steeds kleiner en kleiner wordt. Hierdoor komt de speler steeds meer tegenstanders tegen. Om dit survivalspel te winnen, moet de speler zorgen dat hij als laatste overblijft op het eiland. Dit doet hij door tegenstanders neer te schieten, wapens te zoeken en bescherming te bouwen. Kortom: alles om te overleven. Dat klinkt best heftig, toch?

Tijdens de game zijn de spelers bezig met de vragen:

  • Hoeveel tijd heb ik nog?
  • Hoe ver is het lopen als ik dat wapen of materiaal wil pakken?
  • Hoeveel spelers zijn er nog in het spel?

Deze vragen hebben allemaal te maken met rekenen. Rekenen heb je niet nodig om te leren hoe je Fortnite goed speelt, maar omdat we dit als mens nodig hebben om te overleven.

Je gebruikt rekenen namelijk overal, zoals

  • Bij het deelnemen aan het verkeer
  • Bij het omgaan met geld, om zo weer de maand door te komen
  • Bij het werk. Bijvoorbeeld als een architect een rekenfout maakt, kan een gebouw instorten en dat kan mensenlevens kosten. Heftig, dat rekenen!

Waarom is rekenen zoveel?

Chantal kreeg laatst de vraag van een leerling uit groep 7: ‘’Waarom is rekenen zoveel?’’ Niet alles heb je tenslotte nodig en dat klopt helemaal. Het vak rekenen is allang niet meer alleen rekenen met cijfertjes, maar ook een stuk begrijpend lezen en andere studievaardigheden.

Bijvoorbeeld de verhaaltjessommen. Om deze goed uit te kunnen rekenen, is zowel technisch als begrijpend lezen een voorwaarde. Rekenen overlapt tegenwoordig dus ook met andere vakken, waardoor rekenen veel lijkt en extra belangrijk is om de basis te kennen.

Observatie bij kleuters die leren rekenen

Chantal voerde laatst een observatie uit bij kleuters in de klas. De juf speelde precies in op wat de leerlingen nodig hadden. Met een handpop gaf ze een instructie, waarbij een leerling moest raden of het cijfer hoger of lager was (0-10). De andere leerlingen mochten helpen door tips te geven. Vervolgens gingen tweetallen met een wisbordje aan de slag. De juf liet hierbij de kinderen vragen aan elkaar stellen, zodat zij erachter kwamen welk cijfer hun maatje had opgeschreven. Zo was ze niet alleen bezig met het aanleren van rekenen, maar ook met denkvaardigheden en elkaar vragen stellen.

Zo fijn om te zien dat de juf rekening hield met de verschillen in de groep en dat ze niet bang was om tussendoor een wisseling te maken. Hierdoor werkte iedereen aan de gestelde doelen.

Oefenen met rekenen

Het oefenen met rekenen kun je zo breed aanpakken als je wilt. Zoals

  • Kinderen leren sparen
  • Boodschappen doen
  • Spelletjes spelen (bijvoorbeeld kaarten, Monopoly, Beverbende, Vier op een rij, Sudoku, Halli Galli, Speedcups, Keer op Keer, Qwixx, Clever, Regenwormen, Vlotte geesten en Uno)
Onderwijsbegeleider heeft lol met rekenspellen en dat is erg belangrijk

Er is een eindeloos aanbod, wat ook nog eens leuk is! Lees voor meer inspiratie ook onze blog Let’s play games! 6 rekenspelletjes voor thuis. Je hoeft niet altijd een ster in rekenen te zijn. Als je de basisvaardigheden maar beheerst waardoor je goed meekomt in de maatschappij. Dat is toch de eerste stap?

Rekenboeken van Bijzonder Jij

Bijzonder Jij biedt veel materiaal en inspiratie waarmee je rekenen kunt oefenen, zoals onze werkboeken. Hierin behandelen we per groep passende rekendoelen die aansluiten bij de lesstof in de klas. Zo oefen je thuis het vak rekenen zoals op school én zijn onze werkboeken ook geschikt voor in de klas. Rekenen oefenen met onze werkboeken? Bekijk en bestel hier onze rekenboeken.

Trots op Bijzonder Jij

Chantal is trots op het aanbod en haar collega’s van Bijzonder Jij. We bieden niet alleen werkboeken, maar ook bijles rekenen, tot Bareka, spellen en escape rooms. Allerlei variaties die we gebruiken om onze lessen af te stemmen op de behoeften van de leerlingen.

Tip! Volg ons via Instagram, Facebook en LinkedIn voor meer ideeën en inspiratie. Daarnaast is het altijd de moeite waard om bij de vele werkbladen te kijken die wij online hebben staan.