Home » Wat doet een orthopedagoog bij Bijzonder Jij?
Wat doet een orthopedagoog bij Bijzonder Jij?
Ben je benieuwd wat een orthopedagoog is en wat deze doet? En hoe je een orthopedagoog wordt? In deze blog vertellen we je alles over orthopedagogiek, het werk van een orthopedagoog en hoe een dag in hun leven eruitziet. Veel leesplezier!
Wat is een orthopedagoog?
Een orthopedagoog is een professional die kinderen met leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen begeleidt en ondersteunt. Bij Bijzonder Jij onderscheiden we ons door een unieke aanpak. We kijken niet alleen naar het gedrag van het kind, maar ook naar wat er in het hoofd en hart van het kind gebeurt. Dit betekent dat we dieper ingaan op de oorzaken van leer- en gedragsmoeilijkheden. We werken met positiviteit, betrouwbaarheid, duidelijkheid en geduld. Als een kind zich op zijn gemak voelt en begrepen wordt, kan het beter leren en groeien.
Een dag in het leven van een orthopedagoog
Welkom bij Bijzonder Jij! Elke dag als orthopedagoog zit vol fijne momenten en uitdagingen. We helpen kinderen omgaan met emoties, vergroten hun zelfvertrouwen en begeleiden hen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Inclusief onderwijs en gelijke kansen voor alle kinderen staan centraal. Elk kind is uniek en heeft specifieke behoeften. Hieronder lees je hoe een dag van een orthopedagoog eruitziet.
Dit doet een orthopedagoog op school
De ochtend begint vaak op een school, waar we kinderen met uiteenlopende hulpvragen ondersteunen en leerkrachten begeleiden. Of het nu gaat om het omgaan met emoties, het opbouwen van zelfvertrouwen of andere problemen, wij staan klaar om te helpen.
In de begeleidingen maken kinderen kennis met helpende gedachten, een groeimindset en hun eigen kwaliteiten. Zelfvertrouwen is voor ons erg belangrijk en we benadrukken vooral het positieve: er gaat vaak meer goed dan niet.
De oefeningen doen we vaak spelenderwijs, bijvoorbeeld met spellen zoals “helpende gedachten 4 op een rij” of “spring kikker spring”. Kinderen stellen hun eigen doelen, zodat ze hun vooruitgang zien en zelf verantwoordelijkheid voelen. Samen met leraren, ouders en andere deskundigen streven we naar inclusief onderwijs, waarbij elk kind de kans krijgt om te leren en te groeien.
We bezoeken vaak nog een andere school en geven daar bijvoorbeeld weerbaarheids- of faalangsttraining aan kinderen uit groep 3 t/m 8. Na tien sessies ontvangen de kinderen een diploma en ontwikkelen ze bijvoorbeeld hun eigen bordspel met alles wat ze geleerd hebben. Het is fijn om te zien hoe kinderen in groepsverband groeien en van elkaar leren.
Onze trajecten en individuele begeleiding bij Bijzonder Jij
In de middag richten we ons op individuele begeleiding in de praktijk. We bieden individuele ondersteuning en geven adviezen. Elke hulpvraag is welkom en we werken samen met ouders, kinderen en leerkrachten om de beste ondersteuning te bieden.
Ook werken wij als orthopedagogen mee aan verschillende trajecten die wij bij Bijzonder Jij aanbieden. Zo hebben we de projecten Kleuter Extra en On Track. Kleuter Extra is een intensief traject dat start met diagnostiek, gevolgd door een directe behandeling gebaseerd op de hulpvraag en de resultaten van de diagnostiek. Dit vindt allemaal plaats op de school van de kleuter zelf. Daarnaast hebben we een project genaamd On Track, een preventietraject om schooluitval bij kinderen te voorkomen. Een orthopedagoog doet hier wederom de diagnostiek en voert ook direct de behandeling uit. Komend schooljaar introduceren we een nieuw project genaamd Back on Track. Dit project richt zich op leerlingen die helaas al zijn uitgevallen. Ook hier speelt de orthopedagoog een grote rol in het helpen van de leerlingen bij hun terugkeer naar school.
Soms nemen we ook intelligentieonderzoeken af, wanneer ouders vragen hebben zoals: “Hoe kan het dat mijn kind op methode toetsen goed scoort, maar op de Cito-toetsen vastloopt?”. Daarnaast nemen wij bij Bijzonder Jij ook dyslexie onderzoeken af en onderzoek naar executieve functies.
Elke dag is anders en dat maakt het werk zo waardevol. Het is geweldig om een verschil te kunnen maken in het leven van kinderen en hen iets waardevols mee te geven. In deze uitdagende wereld is er niets mooier dan de glimlach van een kind dat zich begrepen voelt.
Hoe word je orthopedagoog?
Om orthopedagoog te worden, moet je een relevante universitaire opleiding volgen, zoals Pedagogische Wetenschappen met een specialisatie in Orthopedagogiek. Je kunt ook orthopedagoog worden door eerst een hbo-studie af te ronden, zoals de pabo, social work of psychologie. Vervolgens kun je een pre-master volgen en daarna de master orthopedagogiek. Na het behalen van je diploma kun je je verder specialiseren en eventueel registreren bij een beroepsvereniging. Bij Bijzonder Jij bieden we regelmatig stageplekken en vacatures voor afgestudeerde orthopedagogen. Bekijk onze stageplekken en vacatures voor meer informatie.
Meer weten over orthopedagogie bij Bijzonder Jij?
Wil je meer weten over de diensten die Bijzonder Jij biedt, zowel voor scholen als voor ouders? Bezoek dan onze website voor een overzicht van onze dienstverlening. Hier vind je informatie over hoe wij kinderen en leerkrachten ondersteunen, en hoe wij bijdragen aan een inclusief onderwijs. Lees hier alles over onze dienstverlening.