Home » Kijk! Ik lees! – Het nut van leesmotivatie bij leerlingen

Kijk! Ik lees! – Het nut van leesmotivatie bij leerlingen

Een van de mooiste onderdelen aan mijn werk als onderwijsadviseur en leerlingbegeleider, is het moment waarop ik bijna letterlijk onder mijn ogen een leerling zie groeien en (op)bloeien!

De afgelopen periode heb ik met een leerling intensief mogen werken waarbij het leren niet zomaar vanzelf gaat. Haar leesproces kwam in groep 3 moeizaam op gang en zij vond het maar niks aan dat zij in de klas alleen maar ‘’stomme woordrijtjes’’ moest oefenen. Ze wilde ‘’echte boeken’’ lezen! Naarmate het schooljaar vorderde werd haar motivatie minder. Hieronder lees je hoe het toch goed kwam!

Lezen is oefenen, oefenen en oefenen

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen die moeite hebben met technisch lezen, veel profijt hebben van een intensievere aanpak zowel thuis als op school. Met een intensievere aanpak bedoelen we meer tijd vrijmaken om te lezen om zodoende leeskilometers te maken. Met een klein stukje theorie en de toelichting dat springruiters ook echt elke dag moeten trainen om topsporter te worden (want tja, mijn leerling is gek op paardrijden!), begonnen we aan ons leesproject.

Is lezen nuttig en noodzakelijk?

Nou en of. Je hebt lezen bij alle vakken en de rest van je leven in allerlei situaties nodig! Om mijn leerling nut en noodzaak ervan te laten inzien gingen we samen de straat op. Op zoek naar concrete leessituaties. In een winkel kwamen we veel woorden en zinnen tegen. Mijn leerling realiseerde zich dat het best handig is als je kunt lezen wat je nodig hebt om een appeltaart te bakken of de appels koopt die juist wél in de aanbieding zijn. Hierdoor werd nut en noodzaak duidelijker en groeide haar motivatie, want ze besefte dat er in het leven meer bestond dan ‘’stomme woordrijtjes’’.

Leesmotivatie en interesse

Nederlandse kinderen zijn steeds minder gemotiveerd om te lezen en bijna 1 op de 4 leerlingen beheerst aan het einde van de basisschool het streefniveau niet. Leesmotivatie is dus enorm belangrijk om leerlingen aan het lezen te krijgen en zodoende hun leesvaardigheid te versterken. Mijn leerling kon op een gegeven moment aangeven wat ze graag wilde bereiken. Namelijk dierenboeken lezen op het leesniveau van eind groep 3 en dan natuurlijk het liefst boeken over een paarden!

Ik ging op zoek naar dierenverhalen van allerlei niveaus zodat zij zelfs met een startniveau al die leuke dierenboeken kon lezen. Dit werd interessant… Haar interesse was gewekt en de motivatie om te weten hoe het zou aflopen met de rat of de kat werd steeds groter!

YES! Het lezen lukt

Na een aantal maanden van intensief oefenen (en ja, we lazen soms ook woordrijtjes om een bepaalde lettercluster steeds vlotter te kunnen verklanken), had mijn leerling het beheersingsniveau van eind groep 3 bereikt. Wat was ze trots!

Tijdens deze periode werd ze ook gestimuleerd door haar ouders. Zij namen hun dochter mee naar de bibliotheek om leesbare dierenboeken te zoeken en gaven voor haar verjaardag een mooi nieuw boek. Dit zorgde ervoor dat ze ook thuis meer leeskilometers maakte.

Tip ter motivatie

Natuurlijk heeft mijn doorzetter soms nog best een keer wat minder zin in lezen of komt ze soms moeilijke teksten tegen, maar haar plezier en motivatie om steeds beter te worden in lezen zijn gelukkig gegroeid.

Voor in de kerstvakantie heb ik haar een leesbingo meegegeven (zie download) en de opdracht om een lekker recept van kerstkoekjes uit te zoeken, deze te lezen en uit te proberen.
Uiteraard wil ik de koekjes na de kerstvakantie proeven!

Leesbingo - Kerst

Voor groep 3 t/m 5

Nog meer tips over technisch lezen?

Bijzonder Jij biedt bijles aan kinderen om te groeien op het gebied van technisch lezen. Ook kunnen de begeleiders je tips geven voor op school en thuis! Lees hier meer informatie over de ondersteuning bij lezen die Bijzonder Jij kan bieden.

Lees ook onze blogs ‘5 tips om technisch lezen te oefenen in de kerstvakantie’ en ‘Technische leesonderwijs’